събота, 18 май, 2024 година.

Вратарят на хокейния отбор Аризона Койотис – Конър Инграм, който потърси помощ за обсесивно-компулсивно разстройство и депресия през 2021 г., беше обявен за победител с наградата „Мастъртън“ в сряда.

Наградата се присъжда на играча от НХЛ, който е най-добрият пример за постоянство, спортен дух и отдаденост на хокея. Още по-важно е, че Аризона приключва съществуването си в този вид и клубът се мести в Солт Лейк Сити.

Инграм беше близо до отказване от спорта поради горепосочените проблеми, но потърси помощ от Програма за психорехабилитация на хокеисти, финансирана от Асоциацията. Тогава той беше състезател на Нешвил Предаторс.

Мисля, че това е работа, която не могат да свършат много хора. В един момент трябваше да избера дали да задраскам 22 години от живота си или да продължа. За мой късмет получих шанс в Нешвил и след това и в Аризона, така че ще бъда вечно благодарен на хората от света на хокея, че ми помогнаха да преодолея депресията и обсесивно-компулсивното разстройство.

В Нешвил той имаше едва седем мача за цяла година – три в редовния сезон и четири в елиминациите, след което пое към Аризона, които откупиха правата му. И направи 74 мача като титуляр през последните два сезони, допускайки 3,08 гола средно на мач, както и записа 29 победи.

„Преминаването на Конър през всички тези трудности и неговата непоколебима отдаденост на играта хокей наистина въплъщават същността на Мемориалния трофей Бил Мастъртън“, заяви генералният мeниджър на преместилия се в Юта клуб Бил Армстронг каза. „Откакто се завърна, Конър не само се представя по-добре и по-добре на леда, но и е вдъхновение за хокеистите по целия свят. И докато разказва историята си всички виждаме да подчертава значението на търсенето на подкрепа през най-мрачните моменти в живота“.

Вратарят на Каролина и на датския национален отбор Фредерик Андерсен, който се пребори с проблем на съсирването на кръвта, както и бранителят на Калгари Оливър Кайлингтън, пропуснал година и половина поради психични проблеми, останаха подгласници на Инграм в анкетата.