събота, 20 април, 2024 година.

Тийнейджърът Зак Стоилов е получил осем оферти от представители на елитната колежанска дивизия в американския футбол и е следващата голяма надежда на България за първи представител в Националната футболна лига на САЩ (НФЛ).

Стоилов е само на 16, но вече се подготвя за влизането си в колежанската система в Щатите. Той ще направи избора си за университет в следващите месеци и най-вероятно ще се включи в елитния шампионат през следващата година.

„За момента играя на гимназиално ниво и ми предстои да премина в университет. От представянето ми там зависи дали ще стигна до НФЛ, така че засега се подготвям за университетското ниво в американския футбол“, заяви Зак Стоилов за БТА.

„Играя в Mainе South Highscool в Илинойс, САЩ. Заемам позицията ляв такъл. В момента играем с (възрастови групи – б.а.) от 14 до 18 години и нивото е високо. Като стигна до университет обаче ще играя с хора от 17 до 23 години и там ще бъде още по-трудно.“

Неговият баща Цветозар Стоилов заяви, че конкуренцията в САЩ е жестока, а процесът по подбор на играчи за колежанския футбол започва още от ранна детска възраст.

„В тяхното училище нивото е наистина високо и има голяма конкуренция. Сега се сблъскваме с интензивния процес по рекрутинг (подбор на млади състезатели). Различни университети следят неговото развитие, гледат записи и той получава покани от училища от D1 дивизията (елитното ниво). Те са много заинтересовани“, каза той.

„В този процес на рекрутинг има посещения, чрез които треньорите не само искат Зак да види базата, а и те самите да се сдобият с представа що за човек е той. Търсят начин да получиш вътрешно уверение за това, на което са способни. Виждаш огромната база, щангите, халетата и средствата, с които разполагат. Там наистина се грижат децата да се развият академично, но в същото време правят всичко по силите си, за да помогнат на състезателите да дават най-доброто от себе си“, продължи Стоилов, който е сертифициран треньор по американски футбол.

„Аз лично нямам участие в гимназиалните занимания. Навлязох в спорта с по-малките, около Зак, за да съм сигурен, че нещата се случват правилно. Сега наблюдавам как се справя, филмирам елементи и му показвам грешките. Искам да съм наясно дали прави нещата в правилната посока.

В процеса на изграждане на едно дете в гимназията, то има свой собствен профил в уебсайт. Там още от ранна възраст го следят различни треньори в университетите, като анализират видеата с подбрани елементи от различни игри. Така виждат потенциала на едно дете.

След 11 клас започват покани за посещения на университети и за присъствие на мач, където виждаш магията, пламъка на събитието. Това е един много дълъг процес и когато го следваш от малък, треньорите забелязват, че си фокусиран. Дали ще успееш обаче е комбинация от високи оценки и умения на терена.

В момента Зак разговаря с редица училища и има осем оферти за стипендия. Предполагам, че в следващите няколко месеца те ще се увеличат, тъй като интересът става по-голям. След юни или юли той вече трябва да има формирано мнение къде иска да следва“, каза Цветозар Стоилов.