понеделник, 20 май, 2024 година.

На сцената в унгарската столица ще излязат общо 303 гимнастички: 100 девойки, 97 жени и 19 ансамбъла

Остава само седмица и вълнението за Европейското първенство по художествена гимнастика расте.

Унгарската столица ще посрещне 40 държави. На сцената ще излязат общо 303 гимнастички: 100 девойки, 97 жени и 19 ансамбъла.

Българската суперзвезда Боряна Калейн ще се стреми да защити титлата си в многобоя. Тя ще има конкуренция в лицето на: действащия световен шампион Даря Варфоломеев (Германия), бившата световна шампионка София Рафаели (Италия), европейския шампион от 2022 г. Дария Атаманов (Израел), водещата грация на Украйна – Виктория Оноприенко, българската звезда и бронзова медалистка от многобоя от последните две издания – Стилияна Николова и други. Домакините от Унгария ще бъдат представени от Фани Пигнички и Хана Пана Виснер.

Специално внимание трябва да се отбележим за бившите девойки, изпъкнали в началото на този сезон – Елвира Краснобаева, Лиляна Левинска (Полша) и Таисия Онофрийчук (Украйна), които ще направят първото си участие във възраст „жени“ на Европейско първенство.

При ансамбловата надпревара очакваме вълнуваща „битка“ между впечатляващите състави от 19 страни. „Перлите“ на България в състав: Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева, ще защитават титлата си в многобоя със съставите на: Азербайджан, Испания, Финландия, Франция, Великобритания, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Норвегия, Полша , Португалия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна.

Европейското първенство стартира с не по-малко интересна „битка“ и при най-малките – девойките. В надпреварата за отличия в отборното класиране и разпределението на медалите, ще се впуснат отборите на България в състав: Дара Малинова и Магдалена Вълкова, Израел – Алона Тал Франко и Меитал Сумкин, Румъния – Амалия Лика и Лиса Гарач, Полша – Оливия Маслов, Злата Усанова, Ксения Жижич и др.

И не всичко е за царуването на Европа. Заложени са и последните билети за Олимпийските игри в Париж: по една квота в индивидуалната и ансамбловата надпревара.

40-ото издание на Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе в Будапеща (Унгария) от 22 до 26 май 2024 г.

Източник Факти