събота, 2 март, 2024 година.

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Илиана Иванова е на посещение в Обединеното кралство. На съвместна пресконференция с британския министър на науките и технологиите Мишел Донелан двете призоваха британските изследователи и бизнеса да се възползват максимално от финансирането на „Хоризонт Европа“ и да кандидатстват за безвъзмездни средства, които могат да помогнат за стимулиране на научните открития. Това става също и на фона на опасенията относно разходите и визите за европейски учени, които искат да работят в Обединеното кралство.

Обединеното кралство се отказа от програмата „Хоризонт Европа“, когато напусна ЕС през 2020-а година. След години на несигурност, в които британски изследователи бяха възпрепятствани да участват напълно в схемата, поради политически спорове след Брекзит, Обединеното кралство се присъедини към схемата през януари, когато ЕС даде „зелена светлина“ за програмите „Хоризонт Европа“ и „Коперник“.

На пресконференция еврокомисар Илиана Иванова заяви, че е имало някои притеснения, повдигнати от изследователите, както и такива, свързани с разходите за такси, доплащания за здравеопазване и заплати, но не би желала в такъв ден, в който е дошла да поздрави британците със завръщането в програмите, да се фокусира върху потенциалните разделения.

По-рано вестник „Файненшъл таймс“ публикува интервю с Илиана Иванова, в което тя казва, че Великобритания трябва да облекчи визовите процедури или рискува да пропусне пълните предимства на „Хоризонт Европа“.

„Имаме известни трудности с европейските изследователи, които отиват в Обединеното кралство, поради някои визови проблеми, а също и по-високи разходи, които ще обсъдя с британската страна“, допълва в интервюто Илиана Иванова. На пресконференицията обаче британският министър на науката Мишел Донелан отрече Обединеното кралство да е изправено пред предизвикателства при набирането на участници. Тя каза, че „основното послание“ от учени, новатори и бизнес е, че асоциирането с проекта ще подкрепи техните интереси и ще подпомогне икономическия растеж и развитие на Великобритания. По повод на ролята на Брекзит Донелан заяви:

„Британската общественост гласува да напусне ЕС, за да има повече контрол и мнение върху вземането на решения. Разбира се, това означава, че по всеки един от тези различни аспекти достойнствата и темите ще трябва да бъдат прегледани и проучени“.

Донелан призна, че сделката е отворила цял свят от възможности за британските изследователи не само като финансиране, но и за работа ръка за ръка с колеги от Европа до Канада и до Нова Зеландия. Тя посочи, че с особена жар работи в посока и по-малките предприятия да могат да кандидатстват, защото знае от личен опит колко е трудно за дребния бизнес, тъй като баща ѝ и имал такъв.

Какви са конкретните взаимни ползи от тези програми на ЕС?

„Конкретните ползи са, че заедно можем да се справим по-добре с общите предизвикателства, като климатични промени, борба с пандемии, геополитически напрежения. За всяка една държава самостоятелно би било много по-трудно, отколкото заедно да се борим с тези предизвикателства. Нашият специален интерес е в технологии, нови чисти технологии за чист транспорт, батерии, водород, здравеопазване, изкуствен интелект, технологични инфраструктури – сфери, в които сътрудничеството с Обединеното краство може да донесе ползи и за нашите и за техните научни изследователи. И съм наистина щастлива, че днес виждам ентусиазъм и оценка и от британската страна за тези съвместни ползи“, коментира българският еврокомисар пред БНР.

„Всички тези сфери, които изброявам, България като член на ЕС, разбира се, има достъп и участва активно в програма „Хоризонт Европа“ с мерки в първи, втори и трети стълб на програмата и има достъп до тази универсална мрежа в сътрудничество с едни от най-най-добрите научно изследователски и технологични инфраструктури. Така че този достъп ние няма как да го имаме, ако не сме част от обединена Европа, от програма „Хоризонт Европа“ и наистина това сътрудничество за мен е полза и успех и за двете страни.“

„Хоризонт Европа“ разполага с бюджет от 95,5 милиарда евро, като Обединеното кралство се очаква да внася средно около 2,43 милиарда евро годишно, за да участва. Средният грант е на стойност £450 000 за бизнес или изследовател в Обединеното кралство. Европейският комисар Илиана Иванова днес ще продължи посещението си с пътуване до Шотландия, където има среща с университетските среди и всички заинтересовани от научните програми на ЕС.