сряда, 21 февруари, 2024 година.

Фермерите в Испания участват за осми пореден ден в демонстрации и пътни блокади. Подобни протести се провеждат в цяла Европа през последните седмици, като земевладелците и животновъдите са недоволни от повишаващите се разходи и намаляващите европейски субсидии, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Испанското правителство призова основните организации на земеделците на нова среща в четвъртък. Министърът на земеделието, риболова и храните Луис Планас ще се срещне с представители на профсъюзите на 15 февруари, за да намерят решение на проблемите, с които фермерите в страната се сблъскват.

Днес група трактори блокира двата основни пътя към Меркабарна, борса за плодове, зеленчуци, риба и цветя в Барселона, за да изразят недоволство от предлаганите там продукти от трети страни, които не спазват задължителните за испанските фермери регулации.

Фермерите блокираха също пътища в Тарагона, Кантабрия, Кастилия и Леон, Сарагоса и Андалусия в южната част от страната.

Акциите на земеделците ще продължат и утре, когато са планирани шествия на трактори и протести в Бургос, Гуадалахара, Малага, Пелансия, Сантяго де Компостела, Севиля, Толедо, Валядолид, пристанище Мортил (Гранада) и Меркамадрид (край Мадрид).

Освен това самонаетите шофьори на камиони и тези от малките и средни предприятия, заедно с Националната платформа за защита на транспорта, призоваха към безсрочна стачка в края на седмицата.

В понеделник Европейската комисия публикува изключенията от допълнителните задължения, определени от Общата селскостопанска политика (ОСП), в отговор на земеделските протести в другите европейски страни, които се разпространиха и в Испания.

Планът е да се отмени правило, което принуждава фермерите да държат част от земята си необработена, така че да могат да засаждат култури като леща, грах и боб върху 4% от земята си.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и испанската агенция ЕФЕ)