понеделник, 4 март, 2024 година.

Ливан е получил писмено предложение от Франция, което цели да спре сблъсъците между проиранската групировка „Хизбула“ и израелската армия, предаде днес ДПА, като се позова на източник от ливанското правителство.

„Мога да потвърдя, че Ливан е получил това предложение, в което се призовава най-вече за изтеглянето на бойците на „Хизбула“ на около 10 км от границата с Израел“, заяви източникът, който говори при условие на анонимност.

Документът е бил предаден от френския министър на външните работи Стефан Сежурне, който посети Бейрут миналата седмица.

Източникът допълни, че текстът с предложението е бил предаден на ливанския премиер Наджиб Микати, ливанския министър на външните работи Абдала Бу Хабиб и на председателя на ливанския парламент Набих Бери, който е близък с „Хизбула“.

Твърди се, че френското предложение предвижда „Хизбула“ да изтегли елитните си бойци – основно членовете на подразделението „Редуан“, отговарящо за специалните операции на групировката, от районите, които се намират близо до границата с Израел в Южен Ливан.

Според източник, близък до „Хизбула“, предложението в писмен вид, съдържащо идеи на Франция и на други страни в Европа, е било предадено на ливански представители, но за него официално не е била информирана „Хизбула“.

„Отново потвърждаваме позицията си, която е, че няма да има спиране на атаките по израелска територия, идващи от Южен Ливан, докато не спре агресията в Газа“, заяви източникът и добави, че последната дума ще бъде на ръководителя на „Хизбула“ Хасан Насралла.

Напрежението по границата е високо, след като започна между Израел и палестинската радикална групировка „Хамас“ в ивицата Газа. Според „Хизбула“, която е съюзник на „Хамас“, 194-ма от нейните бойци са били убити от 7 октомври насам, когато започна конфликтът в анклава.