четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Русия възнамерява да отговори с военни средства на планираното разполагане на американски оръжия с голям обсег в Германия, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ДПА.

Рябков каза, че сигурността на Русия би била компрометирана от подобни оръжия. По думите му те представляват „брънка във веригата на ескалацията“ от страна на НАТО и САЩ спрямо Русия.

„Ще разработим предимно военен отговор на това, без да демонстрираме нерви или емоции“, каза още той, без да дава повече подробности.

В кулоарите на срещата на върха на НАТО Белият дом и германското правителство обявиха, че за първи път от края на Студената война американски оръжейни системи, способни да достигнат Русия, ще бъдат разположени в Германия.

Очаква се от 2026 г. разполагането на крилати ракети „Томахок“ (Tomahawk) с обхват доста над 2000 километра, противовъздушни ракети Ес Ем-6 и новоразработени свръхзвукови оръжия да осигури по-добра защита за съюзниците от НАТО в Европа, посочва ДПА.

Началото на планираното разполагане обаче е повече от година след президентските избори в САЩ през ноември и то би могло да бъде отменено, ако бъде преизбран републиканецът Доналд Тръмп.

Рябков, който отговаря за въпросите относно стратегическите оръжия, изключи възможността за повтаряне на събитията след така нареченото „двойно решение“ на НАТО по време на Студената война.

През 1979 г. алиансът обявява разполагането на ядрени ракети със среден обсег и крилати ракети в Западна Европа. В същото време е оказан натиск в преговори със Съветския съюз, които в крайна сметка водят до големите договори за ядрено разоръжаване от 80-те години на миналия век.

Рябков каза, че не може да си представи каква е целта на САЩ и на Германия сега. „Те едва ли могат да разчитат, че този опит ще бъде повторен. Обстановката е фундаментално различна“, посочи той.

Оръжията ще бъдат разположени на фона на руската война срещу Украйна, която Москва започна преди повече от две години, както и в отговор на цялостното агресивно поведение на Русия спрямо НАТО и държавите от ЕС, посочва ДПА.