понеделник, 4 март, 2024 година.

Русия е загубила над 3000 танка след инвазията в Украйна – точно толкова, колкото е имала на въоръжение в армията си преди войната – но в същото време разполага с достатъчно запаси от по-стари и по-нискокачествени танкове за години напред, смята водещ изследователски център, цитиран от Ройтерс.

Украйна също е понесла тежки загуби от началото на войната през февруари 2022 г., но предоставената ѝ западна техника ѝ позволява да ги компенсира, при това с по-съвременни и качествени танкове, се казва в годишния доклад „Военен баланс“ на лондонския Международен институт за стратегически изследвания.

„Москва успява да компенсира липсата на качество с количество, вадейки хиляди стари танкове от складовете, на моменти дори по 90 на месец“, се казва в доклада, който се приема за изключително авторитетен сред военните анализатори.

С наличните запаси Русия може да изкара „още около три години с тежки загуби и да продължи да заменя (унищожените) танкове, макар и с по-стари и по-несъвършени технически, без значение от темповете на произвеждане на нова техника“, се посочва в документа.

Русия поддържа на въоръжение 1750 основни бойни танка, вариращи от старите Т-55 до по-съвременните Т-80 и Т-90, се казва документа.

Руското министерство на отбраната отказа коментар.

По-рано днес Сенатът на Конгреса на САЩ прие законопроект за нова военна помощ за Украйна.

Сега, когато конфликтът навлиза в третата си година, украинското командване даде сигнал, че е готово да продължи да блокира напредването на руските сили по 1000-километровия фронт.

В интервю за Ройтерс през януари генерал Олександър Сирски, който по онова време още беше началник на сухопътните войски на Украйна, каза, че първостепенната задача си остава отбраната, макар да не изключи в бъдеще да има и нови настъпателни действия. Сирски беше назначен миналата седмица за главнокомандващ украинските сили.

„Нашите цели остават непроменени – удържане на позициите ни и изтощаване на врага чрез причиняване на максимални загуби“, каза Сирски, който миналата седмица замени Валерий Залужни, популярния генерал, който командваше въоръжените сили на Украйна в най-тежките мигове от войната.

Според някои анализатори положението на бойното поле може да подложи на изпитание способностите на огромната руска военна промишленост да произвежда нови танкове и друго въоръжение в условията на западни санкции.

В доклада „Военен баланс“ се отбелязва, че директорите на предприятията от руската военна индустрия се хвалят с увеличеното производство на военна техника и оборудване, а руските официални лица са обявили намерение да се възобнови производството на танковете Т-80.

„Това е колосален брой“, каза сингапурският анализатор Александър Нийл, имайки предвид оценката, че Русия е загубила 3000 танка от началото на войната.

„Част от тях може би са били по-стари танкове, затова един от големите въпроси е с колко от най-съвременните си танкове е останала Русия за евентуални големи бъдещи настъпателни операции“, добави Нийл, който е сътрудник на хавайския мозъчен тръст „Тихооекански форум“.

В по-широк план според доклада глобалните разходи за отбрана са се увеличили с 9% след 2022 г. и през тази година се очаква да нараснат и още повече.