понеделник, 15 април, 2024 година.

Себастиен Лекорню призовал да не се прехвърля върху Киев отгоорността за атентата

Министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню проведе телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу. Разговорът между ръководителите на военните ведомства в Париж и Москва е първи по рода си от октомври 2022 година насам, става ясно от прессъобщение от Министерството на отбраната на Франция, цитирано от „Фокус“.

В хода на дискусията Лекорню е осъдил атаката в търговския център „Крокус Сити Хол“ край Москва и е уверил, че в Париж не разполагат с информация за предполагаемата връзка на нападението в Руската федерация с Украйна. В тази връзка министърът е призовал Кремъл да спре прехвърлянето на отговорността на Киев.

„(След) нападението близо до Москва на 22 март от „Ислямска държава“, министърът припомни нашето силно осъждане и солидарността на Франция с жертвите и техните семейства. Той потвърди, че Франция няма информация, която да установи връзка между тази атака и Украйна. Той призова Русия да спре всякаква експлоатация“, се казва в прессъобщение на френското военно министерство.

Освен това Лекорню е осъдил и „войната, която Русия води срещу Украйна“. Той е подчертал, че Франция ще продължи да оказва подкрепа на украинската страна „толкова дълго и толкова интензивно, колкото е необходимо в нейната борба за свобода и суверенитет, за да донесе мир и сигурност на европейския континент“.