неделя, 21 юли, 2024 година.

11 юли е една от най-болезнените глави в съвременната история, която все още не е затворена. Това написа в акаунта си в социалната мрежа Екс ръководителят на Дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун по повод годишнината от геноцида в босненския анклав Сребреница.

Агонията от геноцида в Сребреница, окачествяван като най-голямата човешка трагедия в Европа след Втората световна война, все още сковава сърцата ни дори след 29 години. Трагедиите трябва да служат като поука за цялото човечество, посочи Алтун.

На фона на „безмилостния геноцид“, който се разгръща в Газа, има ценни уроци, които всички трябва да си припомним от Сребреница и които ни подтикват да се стремим към свят, в който човешкото достойнство се цени, добави той.

По думите му „ако човечеството наистина си беше взело поука от ужасяващите събития в Сребреница, където над 8000 души бяха убити единствено заради тяхната идентичност и убеждения, без да се прави разлика между млади и стари, геноцидът в Газа нямаше да се случи днес“.

Тленните останки на още 14 жертви ще бъдат погребани днес на общо погребение в Мемориалния център Сребреница – Поточари. Моля се за милостта на Аллах към жертвите на войната в Босна. Нека почиват в мир, а близките им да намерят утеха, посочи в заключение Алтун.

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани – мъже и момчета. В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по време на войната в бивша Югославия. Сърбия, босненските сърби и Русия категорично се противопоставиха на резолюцията, която беше приета с 84 гласа „за“, 19 – „против“ и 68 „въздържали се“.