понеделник, 15 април, 2024 година.

Прокуратурата в Еквадор съобщи днес, че 14 души са били арестувани при операция срещу организираната престъпност в страната и добави, че до часове ще бъдат повдигнати обвинения, предаде Ройтерс.

Сред арестуваните има съдии, адвокати и полицаи, които са обвинени, че са помагали на опасни престъпници да излязат на свобода чрез вратички в закона, съобщи прокуратурата. Някои от задържаните вече са обвиняеми по така нареченото разследване за корупция и организирана престъпност „Метастази“, по което през март и декември миналата година бяха задържани служители на съдебната система и други лица.

В Еквадор се наблюдава огромен ръст на насилието, за което властите обвиняват наркотрафикантите. Президентът Даниел Нобоа, който встъпи в длъжност през ноември, обяви 22 банди, занимаващи се с трафик на наркотици, за терористични групи и заяви, че страната е във война.

Миналия месец Нобоа удължи срока на извънредното положение, което позволи на военните да участват в борбата с престъпността. Срокът на действие на мярката ще изтече на 8 април.