вторник, 5 март, 2024 година.

В домакинства и фирми в Кипър ще бъдат инсталирани 400 000 интелигентни електромера. Победителят в завършилия търг за изпълнението на проекта ще бъде обявен до края на февруари, съобщиха от Кипърската електрическа компания.

Доставката и монтирането на интелигентните измервателни уреди се финансира с 40 млн. евро по националния План за възстановяване и устойчивост.

Въвеждането на умните електромери ще допринесе много ползи за спестяване на енергия и пари както от потребителите, така и от доставчиците на електроенергия, казаха от държавната електрическа компания. Клиентите ще имат по-добър контрол върху консумацията на ток и ще могат да намалят сметките си за него.

Три фирми са подали оферти. Ако няма обжалвания, каквито бяха направени при предишния търг, договорът с избрания изпълнител ще бъде подписан в началото на март и работата ще започне веднага.

До септември фирмата трябва да достави първите 50 000 измервателни уреди, от които поне 15 000 трябва да монтира.

Не по-късно от юни 2026 г. трябва да бъдат получени всички 400 000 електромери и повече от половината от тях да бъдат инсталирани, предвиждат сроковете за реализация на проекта.