четвъртък, 23 май, 2024 година.

Ролята на Турция ще бъде „безценна в процеса на постигане на мир и след това“ в Украйна, каза вчера председателят на Върховната Рада, парламента на Украйна. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Подчертавайки единството на Киев и Анкара по отношение на „общото бъдеще“, Руслан Стефанчук каза в ексклузивно интервю за Анадолската агенция, че когато „бъде постигнат справедлив мир, когато дойде мирът в Украйна и когато започне възстановяването“, Турция ще има мястото, което „тя желае.”

По повод предстоящата среща на върха за мир в Украйна, планирана да се проведе в Швейцария на 15-16 юни, Стефанчук каза, че една от целите на посещението му в Турция е да покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата.

Той подчерта необходимостта мирът да бъде „справедлив и постоянен“ и каза, че във всяка война има „агресор и жертва“, а жертвите имат право да решат „какъв мир ще има“.

Казвайки, че „формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски ще бъде оценена на мирната среща на върха, Стефанчук отбеляза, че „с това общо виждане ние ще се изправим срещу Русия“.

Добри връзки между Киев, Анкара

Стефанчук подчерта добрите отношения между Турция и Украйна и определи Турция като „наш исторически приятел и исторически лидер на региона“.

Той изтъкна, че посещението му в Турция е „много важно“ от гледна точка на развитието на „сътрудничеството между двата народа и държави“.

Стефанчук отбеляза, че дипломатическите отношения на „високо равнище“ между двете страни се основават на „искрения диалог“ между турския и украинския президент.

Той също посочи „тясното сътрудничество“ между парламентите на Турция и Украйна, като каза, че това допринася „за създаването на отлични отношения между нашите страни“.

Стефанчук похвали позицията на Турция относно руско-украинската война и каза, че тя се оценява високо в Украйна.

Той отбеляза помощта на Турция в различни области и измерения, като същевременно подчерта, че Анкара изразява „правилните политически послания“.

Стефанчук подчерта, че Турция винаги е предоставяла ясна подкрепа за „териториалната цялост и суверенитет“ на Украйна, особено по време на незаконното анексиране на Крим от Русия и по време на руско-украинската война, отбелязвайки, че тази подкрепа е високо ценена от неговата страна.

Той също така подчерта значението на ролята на Анкара по въпроси като Черноморската инициатива за зърно и изрази благодарност към страната.

Стефанчук каза, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват и след войната, отбелязвайки, че една от точките, обединяващи Турция и Украйна в историческия контекст, са кримските татари.

По отношение на войната той каза, че е започнала с незаконното анексиране на Крим и „преследването“ на кримските татари, подчертавайки, че Турция и Украйна споделят обща позиция по въпроса за кримските татари.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)