събота, 2 март, 2024 година.

Турция е „изключително загрижена“ от засилващите се атаки на Израел срещу Рафах след разрушенията и кланетата в ивицата Газа, обяви днес турското външно министерство. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

„Изключително сме обезпокоени от ескалиращите атаки на Израел срещу южния град Рафах след разрушенията и кланетата, които вече нанесе в ивицата Газа“, се казва в изявление на министерството.

„Ние считаме тази операция за част от план за прогонване на хората на Газа от собствената им земя“, се добавя в него.
Освен това се отбелязва, че продължаващите атаки ще влошат хуманитарната криза в Газа и ще попречат на усилията за постигане на дългосрочно прекратяване на огъня в региона.

„Призоваваме международната общност, по-специално Съвета за сигурност на ООН, да предприеме необходимите стъпки, за да спре Израел“, завършва изявлението на турското външно министерство.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

/ES/