петък, 12 юли, 2024 година.

Турската фирма за услуги в областта на авиацията и горивата „Истанбул Джет“ (Istanbul Jet) се нареди сред първите 100 компании в официалния списък „Форчън 500 Турция“ (Fortune 500 Türkiye), предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции. Фирмата зае 88-о място с оборот от над един милиард долара за 2023 г.

Главният изпълнителен директор на „Истанбул Джет“ Хюсейн Латифоглу каза в изявление, че инвестициите на фирмата продължават с пълна сила, благодарение на силното й присъствие в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Компанията също планира да инвестира в складова база в Централна Европа, добави той.

„Изграждаме съоръжение за съхранение на гориво JET A-1 на летище Даламан в Мугла, Южна Турция, „с инвестиционна стойност над 4 милиона евро и строителството трябва да бъде завършено до края на лятото, “, каза Латифоглу.

Той отбеляза, че през 2023 г. обемът на продажбите на фирмата е нараснал с 40%, оборотът й е скочил с 21% на годишна база и компанията е отбелязала ръст от 21% през първите пет месеца 2024 г. спрямо същия период на миналата година.

Латифоглу каза, че „Истанбул Джет“ обслужва 25 партньора извън Турция чрез мултинационални петролни компании, доставчици, местни рафинерии и доставчици на наземни услуги.

„Вярваме, че ще издигнем индустриалния стандарт до нови висоти с нашия увеличен капацитет и ефективност“, добави той.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)