петък, 14 юни, 2024 година.

В момента по пътищата в Румъния има повече от 45 200 електрически автомобила, като почти 5 000 от тях са регистрирани през първите четири месеца на 2024 г., предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на данните от пазарно проучване, публикувано в румънския индекс за електронна мобилност от Lektri.Co, един от основните играчи в областта на електрическата мобилност.

Като цяло лидер сред електрическите автомобили, закупени от румънски шофьори, остава „Дачия“ модел „Спринг“ (Dacia Spring), като от януари до края на април са регистрирани 1490 превозни средства (30 процента от всички електромобили, регистрирани през 2024 г.). От пускането на „Дачия Спринг“ на пазара през 2021 г. са регистрирани 17 350 автомобила от този изцяло електрически модел, т.е. 39 процента от електромобилите в Румъния.

„Тесла Модел 3“ (Tesla Model 3) и „Тесла Модел Y“ (Tesla Model Y) са на второ и трето място по брой закупени електромобили през първите четири месеца на 2024 г.

За първи път друг електрически автомобил се доближава до челната тройка – „Рено Мегане Е-Тек“ (Renault Megane E-Tech) с 53 новорегистрирани автомобила спрямо 59 за „Модел Y“ (Model Y).

В категорията LCV (лекотоварни превозни средства за търговски цели или малотонажни камиони – бел. ред.) с най-много продадени електромобили е „Форд Транзит“ (Ford Transit), седми в списъка на регистрирани електрически автомобили в Румъния през април. В сегмента от висок клас, „Ауди“ (Audi), „Бе Ем Ве“ (BMW), „Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz) и (Porsche), са регистрирани общо 517 електромобила тази година, което представлява 10 процента от всички електрически превозни средства, регистрирани в Румъния през 2024 г.

Компанията Lektri.Co е основана през 2018 г. в Тимишоара и в момента има 20 служители. Тя е марка на групата SafeFleet с дейности в индустрията на мобилността и предлагаща решения за зареждане на електрически автомобили в домашни условия и за компании, които искат да внедрят станции за зареждане за служители и за секторите на хотелиерство и ресторантьорство и търговия на дребно. Зарядните станции Lektri.Co се използват в Румъния, Сърбия, Полша, Германия, Франция и Италия.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)