събота, 2 март, 2024 година.

Четири от всеки десет предприемачи в Румъния са жени и повече от една трета от мениджърите в икономиката като цяло са жени, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, цитирайки изказване на президента на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния (CNIPMMR) Флорин Джиану на конференция на Европейска работодателска асоциация на бизнес жените (PEFA).

„По отношение на жените, управляващи регистрирани компании, ние сме на първо място в Европа, което е изключително, със средно 31,6%, като средното за Европа е 20%. На ниво цялата икономика в Румъния 33,2% от мениджърите са жени, процент близък до това, което се случва на европейско ниво, тоест 35%, по-висок процент от този в традиционните страни: Германия има – 29%, Италия – 28% и Нидерландия – 26%. Това са официални данни от Евростат, “ подчерта Флорин Джиану.

Според данните, представени от ръководителя на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния, четирима от всеки десет предприемачи (38,4%) в Румъния са жени. Най-добро представителство е регистрирано в регион Център (44,5%), следван от регион Букурещ-Илфов (44%). По-слабо присъствие на жени предприемачи се отчита в регион Западен – 31,9%.

По повод възникването на Европейската работодателска асоциация на бизнес жените (PEFA), представителят на Националния съвет на малките и средни предприятия в Румъния посочи, че организацията се присъединява към едно изключително професионално и амбициозно семейство.

Представители на румънските власти и бизнес среди участват днес в дебат на тема „Равенство между половете. Дневен ред 2030″, в кулоарите на който ще бъде обявено създаването на Европейската работодателска асоциация на бизнес жените.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)