четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Южнокорейската компания Hanwha Aerospace обяви днес подписването на договор на стойност около 1 милиард долара с Министерството на националната отбрана на Румъния за доставка на 54 самоходни гаубици K9 (SPH) и 36 автомобила за снабдяване с боеприпаси (ARV) K10, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение.

Румъния става десетата страна, която ще използва самоходни гаубици K9 калибър 155 mm/52, и шестата страна членка на НАТО, която ще използва K9 след Турция, Полша, Норвегия, Финландия и Естония. Румъния също ще бъде третата страна в света (след Норвегия и Австралия), използваща автомобили за снабдяване с боеприпаси K10, които позволяват напълно автоматизирано презареждан за максимално увеличаване на ефективността на артилерийските сили.

„Договорът включва не само артилерийски превозни средства, но и поддържащи превозни средства и боеприпаси, които представят възможностите на Hanwha Aerospace да предостави пълен пакет от усъвършенствани отбранителни решения, базирани на високото ниво на технологичен опит и водещ световен производствен капацитет“, казва в прессъобщението президентът на Hanwha Aerospace и главен изпълнителен директор Джаейл Сон.

Съгласно договора Hanwha ще доставя превозните средства на етапи през следващите пет години, като първата доставка трябва да бъде осъществена в началото на 2027 г. Повечето от превозните средства ще бъдат произведени в Румъния с широко участие на местни доставчици.

„Hanwha Aerospace се ангажира да увеличи максимално ползите за румънската отбранителна индустрия чрез различни видове програми за локализация, които включват местно производство на отбранително оборудване, местна заетост, трансфер на технологии и създаване на Център за върхови постижения за операции по поддръжка и основен ремонт в изцяло ново съоръжение в Румъния“, казва също в прессъобщението вицепрезидентът за Европа на Hanwha Aerospace Питър Бае.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)