понеделник, 15 април, 2024 година.

Бившият камбоджански премиер Хун Сен беше единодушно избран за председател на 5-ия състав на Сената, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.

Изборите се произведоха на учредителната сесия на 5-ия състав на Сената, на която председател беше кралят на страната Нородом Сиамони. Сок Ейсан, най-възрастният сенатор, официално обяви подкрепата на всички сенатори за Хун Сен и двамата му заместник-председатели – Прак Сокхон и Уч Борит.

Хун Сен беше начело на изпълнителната власт в Камбоджа в продължение на 38 години.

Камбоджа организира петите непреки избори за Сенат на 25 февруари с участието на четири политически партии, сред които Камбоджанската народна партия, партията „Кхмерска воля“, партията Национален обединен фронт за независима, неутрална, мирна и кооперативна Камбоджа, и партията „Национална сила“.

Според резултатите Камбоджанската народна партия печели 55 от общо 58 места, а партията „Кхмерска воля“ получава останалите три места. Партията Национален обединен фронт за независима, неутрална, мирна и кооперативна Камбоджа и партията „Национална сила“ не получиха достатъчно гласове, за да влязат в състава на Сената.

Сенатът на Камбоджа се състои от 62 места, 58 от които се избират с непреки избори, двама членове се назначават от краля, а други двама се избират от Националното събрание.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АКП)