понеделник, 15 април, 2024 година.

Камбоджа и Япония обсъдиха възможности за екологични инвестиции, които ще направят Камбоджа по-чиста посредством намаляване на пластмасовите отпадъци, предаде камбоджанската новинарска агенция АКП.

Камбоджанският министър на околната среда Еанг Софалет, председателят на Японско-камбоджанската асоциация Такахаши Фумиаки и 12 японски инвеститори, участваха в среща. Министърът на околната среда на Камбоджа заяви, че зелените инвестиции са взаимноизгодни и японските инвеститори ще получат възвръщаемост на вложенията си, а Камбоджа също ще извлече ползи в екологично отношение.

Чрез рециклиране на материали с цел замяна на найлоновите торбички с естествени продукти и чрез оползотворяване на съществуващите ресурси в района може да се подобри поминъкът на камбоджанците. Това ще им позволи да получават доходи в допълнение към обичайните си дейности като дърводобив и лов, обясни той.

Същевременно инвестициите, които подкрепят общността да има независима собственост и насърчават алтернативни начини на препитание, като например отглеждане на овощни култури, залесяване и опазване на дивата природа за целите на туризма, са положителен и устойчив подход за увеличаване на доходите на общността. Това е съобразено с екологичната стратегия „Чакра“, която е в съответствие с всеобхватните цели на камбоджанското правителство.

Освен това насърчаването и улесняването на зелените инвестиции с партньори като Япония има за цел да засили двустранното сътрудничество и да създаде възможности за всички инвеститори. Тази инициатива се стреми да помогне на Камбоджа да се освободи от пластмасови отпадъци в съответствие с целите на Парижкото споразумение относно изменението на климата за растеж на заетостта, равенство, ефективност и устойчивост до 2050 г.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АКП)