вторник, 5 март, 2024 година.

Египет е предупредил Израел, че ще понижи нивото на двустранните дипломатически отношения, ако Тел Авив осъществи обявените от премиера Бенямин Нетаняху планове да навлезе в граничния град Рафах, съобщи телевизия “Ал Арабия”, позовавайки се на анонимни източници.

Египетските власти вече решиха да ограничат комуникацията с Израел до свързани със сигурността въпроси и за преговори за примирие с “Хамас” и освобождаване на държани от палестинската групировка заложници, посочват източниците.

Според информацията египетската страна е възмутена от разпространените в Израел твърдения, че Египет е одобрил началото на военна операция в Рафах, докато Кайро неколкократно се обяви против подобно действие.

Египет е потвърдил и твърдата си позиция срещу каквато и да е промяна на статута на т.нар. филаделфийски коридор, който разделя египетската и палестинската част на Рафах. Ивицата с дължина 14 километра и широчина 100 метра е буферна зона, гарантирана от египетско-израелския мирен договор от 1979 г. Коридорът се охранява от египетската армия, след като Израел изтегли военното си присъствие в ивицата Газа през 2005 г.

Египет засили мерките по границата с Газа заради наближаващата офанзива на Израел. Вчера Асошиейтед прес съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че Кайро е заплашил да прекрати действието на мирния си договор с Израел, ако израелски войски бъдат изпратени в Рафах.

Израел вече извърши въздушен обстрел на граничния град, при който, според министерството на здравеопазването на “Хамас”, са загинали около 100 души.