четвъртък, 23 май, 2024 година.

Председателката на албанския парламент Линдита Никола ръководи 63-тото пленарно заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), което се провежда в Тирана, предаде АТА.

Заседанието на ПАЧИС на 13, 14 и 15 май отбеляза края на председателството на албанския парламент в Асамблеята.

В ПАЧИС участват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Република Северна Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

В речта си вчера председателката на албанския парламент благодари на секретариата на ПАЧИС и на генералния секретар на Асамблеята Асаф Хаджиев за голямата подкрепа и за увенчаването с успех на албанското председателство.

„ПАЧИС, както и целият регион на Черноморието, Югоизточна Европа, Близкия изток, Средиземноморието, самата Европа, а дори и целият днешен свят, изживяват недобри дни. Към обичайните трудности бяха добавени двете войни, които се водят – едната в нашия регион, а другата в периферията му. Тези ситуации затрудниха, но не попречиха и няма да могат да попречат и в бъдеще на сътрудничеството между нашите страни, между нашите народи и хора от различни култури, вярвания, история и традиции на развитие. Въпреки тези предпоставки нашата организация е била и ще продължи да бъде отворена за други сътрудничества в региона и извън региона, като бъде, както досега, приносител и насърчител на мира, срещу насилието, конфликтите и агресиите“, каза Никола.

„Приятелството, разбирателството, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи като визия и същност на сътрудничеството между нашите страни ще продължат да бъдат пътната карта на Организацията. По този начин ние отговаряме на стремежите на нашите нации, народи и граждани, които умножават ценностите на Организацията и вдъхновяват нашето сътрудничество. Трудностите, които изпитваме, не са могли и няма да могат да замъглят логиката и съзнанието ни, нито да ни отклонят от пътя на приятелството и разбирателството. Мозайката от нашите култури и ценности, общи и специфични, ще оцелее и ще напредне”, каза Никола.

„От името на Парламента на Албания и на албанския народ потвърждавам решимостта и ангажимента на Албания като член основател на ПАЧИС. Да допринасяме за диалога, а не конфликтите да са нашият начин на сътрудничество. Толерантността и мирът да ни водят в нашето сътрудничество с други региони – Средиземноморието, Европа и извън нея. Да съществуваме като регионална организация с глобална отговорност. Като организация за парламентарно сътрудничество да насърчаваме сътрудничеството на правителствата, институциите и хората на нашите страни“, подчерта Никола.

Министърът по европейските въпроси и външните работи на Албания Игли Хасани подчерта, че „Албания играе проактивна и продуктивна роля в региона и днешната среща е добавена стойност за приноса към мира, сътрудничеството и демокрацията в региона. Сътрудничеството на Албания с ПАЧИС и Организация за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) служи и ще продължи да допринася като катализатор за регионалното сътрудничество в полза на нашите народи и граждани“ .

Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев благодари на председателя на албанския парламент Линдита Никола и на парламента на Албания за успешното председателство и отбеляза, че „черноморският регион се превръща във важна част от световната политика поради ресурсите, потенциала и ценностите на нашите нации. ПАЧИС ще продължи да допринася за регионалното сътрудничество с мотото „Мир, Помирение, Сътрудничество“, каза той.