четвъртък, 23 май, 2024 година.

Сръбският посланик в Тирана Слободан Вукшевич е бил привикан във вторник в Министерството за Европа и външните работи на Албания, за да даде обяснения за изказвания на сръбския вицепремиер Александър Вулин във връзка със срещата на албанския премиер Еди Рама с албанската диаспора в Гърция, съобщи Евронюз Албания, като се позова на прессъобщение на албанското външно министерство, публикувано днес.

В прессъобщението на Министерството за Европа и външните работи на Албания се посочва, че изявленията на Вулин са в разрез с отношенията на сътрудничество и не служат на мира в региона.

„Провокативното изявление на сръбския представител е в разрез с духа на отношенията на сътрудничество и не служат на мира и стабилността в страните на Балканите. Албания е важен фактор, който работи и допринася за мира и сигурността в нашия регион и това стои в основата на сътрудничеството и със Сърбия“, се посочва още в прессъобщението.

Албанското външно министерство подчерта, че очаква „незабавно отражение с цел подобни вредни, повтарящи се изявления“ да не влияят на отношенията между Албания и Сърбия, които трябва да бъдат ориентирани към добросъседството и европейската интеграция.

Сръбският вицепремиер Вулин, цитиран от „Вечерне новости“, е заявил, че „Велика Албания може да бъде спряна само от сърбите и сръбския свят, но и от гърците. Мислете за това, драги наши гърци“.

Гърция беше първата спирка от редица срещи на албанския премиер с албанската диаспора под мотото „Горд с Албания“. Рама се срещна с албанската диаспора в олимпийската спортната зала в атинския квартал Галаци на 12 май.

Албанският премиер ще проведе срещи с албанската диаспора също в Милано, Мюнхен, Лондон. На посещението си в Атина Рама беше придружен от 150 души, сред които членове на кабинета му, депутати и 50 журналисти.