понеделник, 20 май, 2024 година.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че знае кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството, без да съобщи подробности. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че все още някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството.

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че ще сринат и игрите, и капаните на тези, които се опитват да ги настроят срещу президента им Ердоган и срещу правителството.

Йерликая направи това изявление в пост в социалната мрежа X след извършените обиски вчера в домовете на трима високопоставени полицаи, които бяха отстранени в рамките на разследване, започнало срещу престъпната организация на бизнесмена Айхан Бора Каплан.

Съюзникът на управляващата партия на президента Ердоган Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие, по-рано, намекна за възможна подготовка на нов преврат в страната.

Йерликаия подчерта, че без значение коя е институцията, там, където има организирана структура срещу Ердоган и правителството, ще ги идентифицират и ще ги предадат на правосъдието.

Той посочи още, че тези, които подготвят различни схеми срещу Ердоган, използва тактиката на организацията ФЕТО. Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 година, при който имаше стотици жертви.