петък, 12 юли, 2024 година.

Алжирският президент Абделмаджид Тебун обяви днес намерението си да се кандидатира за втори мандат във видеоклип, публикуван на страницата на президентството във „Фейсбук“, предаде Франс прес.

Седемдесет и осем годишният Тебун, чийто първи мандат изтича през декември, беше избран през 2019 г. През март той обяви, че на 7 септември ще се произведат предсрочни президентски избори.

„В отговор на желанията на много политически и неполитически партии, организации и млади хора, обявявам намерението си да се кандидатирам за втори мандат, както позволява конституцията, а алжирският народ ще има последната дума по въпроса“, заяви президентът в интервю за медиите, откъси от което бяха публикувани на сайта на алжирското президентство.

„Всички постигнати победи са победи на алжирския народ, а не мои“, допълни Тебун, чиято кандидатура не се оспорва в страната.

Официалните и частните медии, както и политическите му съюзници, се мобилизираха, за да изтъкнат „постиженията на новия Алжир“ на президента Тебун.

Тебун спечели последните избори, макар и със слаба избирателна активност, с 58 процента от гласовете. Той смени Абделазиз Бутефлика, който беше принуден да подаде оставка през 2019 г. под натиска на армията и народното протестно движение „Хирак“. Бутефлика почина през септември 2021 г.