четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Като такива се налагат все повече непопулярни валути

Американският долар продължава да губи позицията си като основна резервна валута спрямо нетрадиционните такива, но все още остава основната резервна валута в света. Това се посочва в материала на МВФ за доминирането на долара в международните резерви.

Пояснява се, че нетрадиционните резервни валути, чийто дял нараства в международните резерви, включват австралийския, канадския и сингапурския долар, южнокорейския вон, валутите на скандинавските страни и по-специално – китайски юан. Те, както отбелязва финансовата институция, „осигуряват диверсификация и сравнително атрактивна възвръщаемост“ и също така стават все по-достъпни за покупка, продажба и съхранение с развитието на цифровите финансови технологии.

Анализаторите вярват, че намаляването на дела на долара и увеличаването на дела на другите валути в международните резерви са свързани с политиката на някои големи държатели на резерви, по-специално Русия. „Русия има геополитически причини да бъде предпазлива при съхранението на долари“, се казва в документа. Друг притежател на резерви, който според експерти може да повлияе на ситуацията, е Швейцария, която „има причина да държи значителна част от резервите си в евро, тъй като еврозоната е нейният географски съсед и най-важен търговски партньор.“

Сред другите фактори, които биха могли да накарат притежателите да диверсифицират резервите, МВФ посочва икономическата фрагментация, както и потенциалната „реорганизация на икономически и финансови дейности в отделни блокове, които не се припокриват“.

В същото време статистиката на фонда показва, че не може да се говори за ускоряване на намаляването на ролята на щатския долар в международните резерви, се посочва в документа. Увеличаването на стойността на валутата, според МВФ, се улеснява от затягането на паричната политика на САЩ, нарастващите геополитически рискове и стабилността на американската икономика.

Източник: Факти