четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Американският посланик в Косово Джефри Ховениер днес отново поиска Косово и Сърбия да изпълнят задълженията си от процеса на диалог, подчертавайки, че диалогът трябва да приключи с взаимно признаване, съобщава „Клан Косова“.

„Трябва да се ангажираме заедно и колективно с тези политически предизвикателства. Специално за Косово, тъй като работя и живея тук, имаме предизвикателството да препозиционираме отношенията със Сърбия“, каза Ховениер на среща за Западните Балкани. Ховениер добави, че Косово трябва да работи заедно със Сърбия, за да придвижи дневния ред напред, съобщи Косово онлайн.

„Да, има голям брой американски официални лица, включително и аз, които отделят много време на необходимостта Косово и Сърбия да изпълнят напълно задълженията, които са получили чрез процеса, улеснен от ЕС“, каза Ховениер. Завършекът на диалога трябва да бъде взаимно признаване между Косово и Сърбия, заяви посланикът и подчерта, че „нищо по-малко от това не изпълнява визията, която съществува за цялостна, свободна, просперираща и мирна Европа“.