петък, 24 май, 2024 година.

„Ние поддържаме каналите за комуникация с Турция отворени, без да се отклоняваме от нашите твърди национални позиции“, каза днес премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за телевизия Скай, както предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Положително е, че разговаряме и че контактите с Турция влязоха в нормални рамки. Смятам за важно развитие, че през последните 15 месеца е постигнато значително подобрение, т.е. в Егейско море няма нарушения. Също така постигнахме значителен напредък по отношение на нивото на сътрудничество за миграцията, където потоците са изключително ограничени. Ние си сътрудничим добре с Турция. Споразумението за облекчаване на визовия режим също е много важно, тъй като увеличава броя на посетителите на източните егейски острови. Външната политика на Гърция не се е променила през последните четири години. Ние се отнасяме към Турция с увереност и със собствените си червени линии, строго очертани, но и със силни въоръжени сили. Приветствам факта, че Турция промени позицията си и че по мирен начин може да се съгласим да не сме съгласни“, отбеляза Мицотакис.

По отношение на морските паркове премиерът подчерта, че „Гърция като член на Европейския съюз има повишени задължения по отношение на опазването на околната среда. Имаме морския парк Алонисос, не си спомням да сме получавали разрешение от някого. Разбира се, парковете ще бъдат изградени в зона под гръцки суверенитет. Чудя се дали морски парк в Цикладите засяга Турция. Уверявам ви, че Гърция отива на тези разговори със строго очертана национална линия. Искам да е ясно, че зад инициативата за морските паркове не стои нищо друго освен защитата на нашата морска екосистема. Не си правя илюзия, че Турция е променила своите твърди позиции по отношение на Егейско море и виждането си, че може да има повече различия от делимитацията на изключителната икономическа зона (ИИЗ), което е единствената разлика, която Гърция признава“.

По отношение на прилагането на Преспанското споразумение от новия президент на Северна Македония Мицотакис каза: „Предупредих новото правителство в съседната страна, че всяко отклонение от изпълнението на споразумението със сигурност ще има сериозни последици за отношенията помежду ни, както и за пътя на Северна Македония към Европа“.

„Политическата стабилност е основният въпрос днес, също и поради геополитическата ситуация, която преобладава около нас. В никакъв случай не искам легитимността на правителството да продължи да изпълнява важни реформи да бъде поставена под въпрос. Поставих целта и искам да достигнем процента от предишните евроизбори“, отбеляза той.

Попитан дали има шанс той в даден момент да заеме позиция в Европейския съюз, Мицотакис отговори: „Искам да представлявам Гърция в Европа, а не Европа в Гърция. Сложих точка на съответната дискусия и казах, че е чест за страната, че се обсъжда възможността за заемане на европейска позиция, но това не е нещо, което ме засяга“.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)