четвъртък, 18 юли, 2024 година.

„Създаването на противовъздушен и антидронов щит е в рамките на нашето планиране и на дългосрочната ни програма“, каза днес министърът на отбраната на Гърция Никос Дендиас в интервю за телевизия Скай, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Той уточни, че това „вече е в ход“ и допълни, че „страната трябва да придобие противовъздушен щит. Тоест система за пълно покритие, а също и щит за борба с дронове“.

Гърция, каза той, трябва да може да се предпази и това е осъществимо. Гърция не е агресивна сила, тя не претендира за нищо от никого, това, което планира, е да защитава територията си и това е напълно осъществимо.

Що се отнася до Турция, Дендиас подчерта, че „тя трябва да разбере, че Гърция има специфични права в Егейско море, които се основават на морското право и на международното право“.

По отношение на Близкия изток той каза, че „се надяваме да има деескалация“, добавяйки, че това е „твърдата позиция на всички страни, които са приятелски настроени към Израел и ясно са осъдили иранската атака срещу него и които не желаят разпространението на войната“.

За ситуацията в Червено море той посочи, че „вече има сериозни последици за икономиката заради морския транспорт, който е сериозно нарушен“

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)