четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу присъства днес на възпоменателните събития в община Дистомо-Арахова-Антикира по повод 80-ата годишнина от клането в Дистомо от нацистките окупационни войски, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

След панихидата и полагането на венец в мавзолея на жертвите Сакеларопулу заяви, че „клането в Дистомо дълбоко наранява нашата колективна памет. Единствената почит и осмисляне на жертвите на това нацистко зверство е постоянната бдителност и съпротива срещу всеки опит за възраждане на фашистки и нацистки формации у нас и в Европа. Защитата на демокрацията, защитата на свободата и нашата последователност в борбата за репарации от Германия за това престъпление, което никога не може да бъде отписано.“

По-късно Сакеларопулу посети манастира „Св. Лука“.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)