четвъртък, 23 май, 2024 година.

Десните партии пишат история със своето споразумение за сформирането на нов кабинет, заяви лидерът на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс. „В Нидерландия отново ще грее слънце,“ заяви той. Вилдерс прогнозира, че милиони нидерландци ще бъдат доволни от това, което неговата партия е договорила с Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), „Нов обществен договор“ (НОД) и Фермерско-гражданско движение (ФГД), предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Според Вилдерс много неща ще се променят в Нидерландия. Той обеща най-строгата политика за осигуряване на убежище досега. „Ще има закон за бежанските кризи, ще оттеглим закона за равномерното разпределение на бежанците“, обобщи той.

„Не само трябва да инвестираме в Нидерландия, трябва също да инвестираме един в друг и в това политическо сътрудничество. И моята партия, и аз сме много подготвени за това“, каза лидерът на Партията на свободата.

Лидерът на фракцията на НПСД Дилан Йешилгьоз благодари на колегите си от другите партии, участващи във формирането на правителство. „Мисля, че много пъти си мислехме, че няма да проработи. Успяхме да преодолеем много различия и мисля, че това е важно,“ заяви тя. Според Йешилгьоз Нидерландия се нуждае от стабилно национално правителство, което пази страната в безопасност.

Според Питер Омцихт от НОД Нидерландия е изправена пред редица много големи предизвикателства. „Нидерландският избирател изпрати ясен сигнал кой проблем иска да бъде решен,“ заяви той. По думите му е важно новият кабинет да работи по социалната сигурност и доброто управление. Омцихт подчертава, че кабинетът ще се състои от четири различни партии и че те ще останат такива.

Каролайн ван дер Плас от ФГД заяви, че е щастлива от това, че преговарящите са постигнали споразумение след всички тези месеци и че резултатът е впечатляващ.

Никой от политическите лидери не каза нищо за това кой ще бъде премиер на новия кабинет.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)