четвъртък, 18 април, 2024 година.

Нидерландският премиер Марк Рюте е напът да стане новият генерален секретар на НАТО, но това не е от голямо значение за Нидерландия. Това се вижда в отговорите на 72 процента от анкетираните в проучване на общественото мнение на нидерландската Атлантическа асоциация, проведено в сътрудничество с независима изследователска агенция, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Около една трета от анкетираните смятат, че отиващият си премиер има добри шансове да наследи норвежеца Йенс Столтенберг начело на НАТО. Въпреки това, точно половината смятат, че Рюте има малък шанс да спечели висшия международен пост.

Най-малко 28 от 32-те държавите членки на алианса вече са подкрепили Рюте, но за да бъде избран, трябва да има единодушие. Другият кандидат е румънският президент Клаус Йоханис. До момента Унгария е единствената държава, която публично се е противопоставила на кандидатурата на Рюте.

Проучването показва още, че подкрепата за НАТО остава висока. Девет от десет смятат НАТО за важно за сигурността на Нидерландия. Въпреки това мнозинството (80 процента) е загрижено за бъдещето на алианса в случай че Доналд Тръмп отново стане президент на Съединените щати.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)