сряда, 21 февруари, 2024 година.

Италианският вицепремиер и външен министър Антонио Таяни разкритикува днес Израел, като заяви, че войната срещу „Хамас“, започнала след нападението на бойци на радикалното палестинско движение по израелската територия на 7 октомври, води до твърде много жертви, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

„На този етап реакцията на Израел стана непропорционална“, заяви Таяни пред италианското „Радио Уно“. „Има твърде много жертви, които нямат нищо общо с „Хамас“, допълни той и призова Израел „да избягва репресии срещу палестинското цивилно население“.

Таяни също така говори за полемиката, предизвикана през уикенда, след като след своето изпълнение на финала на фестивала на италианската песен в Сан Ремо италианският рапър Гали, който е от арабски произход, призова „да се спре геноцидът“. Апелът му предизвика гнева на израелския посланик в Рим Алон Бар, който заяви, че фестивалът се използва за разпространение на омраза.

Това доведе до изявление, изчетено в неделя от дългогодишната телевизионна водеща Мара Вениер по държавната телевизия РАИ, която е организатор на фестивала и традиционно го излъчва по своя първи канал. Изявлението беше написано от изпълнителния директор на медията Роберто Серджо и в него се споменаваше за „жестокостите, извършени на 7 октомври от „Хамас“, както за и тежкото положение на заложниците, отвлечени тогава от палестинските бойци. Но в изявлението не се споменаваше нищо за страданието на палестинците и това породи още повече критики.

Днес Антонио Таяни заяви, че изявлението, прочетено от Мара Вениер, е възстановило „баланса“.

„Не вярвам, че там (в Газа) се извършва геноцид“, заяви той. „Израел със сигурност допуска грешка, защото причинява твърде много цивилни жертви. Трябва да се стремим да освободим заложниците и да направим така, че насилието, причинявано от израелските атаки да престане“, допълни вицепремиерът.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АНСА)