понеделник, 20 май, 2024 година.

Вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни днес изрази скептицизъм относно изявлението на руския президент Владимир Путин пред китайската държавна информационна агенция „Синхуа“, че Москва е отворена за преговори за прекратяване на войната в Украйна. Същевременно Таяни подчерта, че преговорите не трябва да водят до края на Украйна като свободна държава, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

„Думите на Путин ми изглеждат като обичайните приказки, но ще видим“, заяви Таяни в ефира на италианското „Радио 24“. „Ако има воля за преговори, това е добре дошло, но те не трябва да водят до края на Украйна. Трябва да има шанс за Украйна да бъде свободна и независима. Подкрепяме стремежа за мир, но този мир трябва да бъде справедлив“, заяви външният министър.

Той допълни, че не смята положението на Киев за безнадеждно, след скорошните придобивки на Москва в нейната агресивна война.

„Битката за Украйна не е загубена. Западът продължава да подкрепя Украйна. Вчера там пристигна [държавният секретар на САЩ Антъни] Блинкън, който даде ясно послание на подкрепа“, заяви Таяни.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АНСА)