неделя, 21 юли, 2024 година.

Войната в Газа е допринесла за резкия скок на антисемитски прояви в Европа, предаде Ройтерс, като се позова на доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Проучването е проведено между януари и юни 2023 г. и показва, че нивото на антисемитизъм в Европа е било високо и преди началото на войната през октомври, а информация, събрана от 12 организации на еврейски общности, показва силно увеличение, пише в доклада.

„От октомври 2023 г. евреите са жертва на по-силен антисемитизъм, като някои организации съобщават за увеличение с повече от 400%“, се казва още в текста.

Трима от четирима евреи, участвали в изследването, са казали, че се чувстват, сякаш хората ги държат отговорни за действията на правителството в Израел и 80% смятат, че антисемитизмът е нараснал в европейската страна, в която са живели преди войната, сочат резултатите от проучването.

В годината преди изследването 90% от респондентите са срещали антисемитизъм в интернет, а повече от половината и офлайн, от хора, които познават, или в медиите. Повече от една трета са били тормозени заради произхода си по време на същия период, повечето от тях многократно.

„Антисемитският тормоз и насилието най-вече се виждат по улиците, в парковете и магазините“, пише Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Според проучването повече от три четвърти от анкетираните понякога крият, че са евреи, а повече от една трета избягват да посещават еврейски събития или места заради притеснения, свързани със сигурността.

Проучването е проведено в 13 страни членки, съставляващи 96% от еврейското население според данни на ЕС, които сочат, че броят на евреите в съюза е малко над милион души.

Около 1200 души бяха убити и над 250 бяха взети за заложници при нападението срещу Израел на 7 октомври, извършено от членове на радикални организации, сочат данни на Израел. При офанзивата на страната в Газа са убити над 38 000 души, казват здравните власти в Газа.

Регулатор съобщи миналия месец, че през миналата година в Германия антисемитизмът е нараснал с повече от 80 на сто. Мрежа от неправителствени организации, които следят ислямофобията и омразата срещу мюсюлманите, казаха през юни, че регистрираните в Германия прояви, насочени срещу мюсюлмани, също са се увеличили.