четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Районния съд в Рид, провинция Горна Австрия, осъди днес на четири години затвор мъж, за когото се твърди, че е поръчвал сексуални услуги от непълнолетни момичета на Филипините в онлайн чатове, предаде австрийската новинарска агенция АПА. Мъжът е обвинен в изнасилване и сексуално злоупотреба с непълнолетни. Твърди се също, че петдесет и четири годишният австриец е платил, за да гледа осъществяването на изнасилване на 15-годишно момиче пред камера. Присъдата не е окончателна.

Според прокурора електротехникът, който няма регистрирани провинения, женен е и има голяма дъщеря, първоначално е водил сравнително невинни разговори с жени на Филипините и е гледал предавания на живо. Местна контактна жена е разпознала, че той очевидно се интересува от деца и му е предложила малтретиране на деца пред камера. Твърди се, че в продължение на четири години мъжът е водил чатове в реално време и е получавал снимки в замяна на пари, като накрая е предложил 15-годишно момиче да бъде изнасилено пред камера и той да гледа видеото на живо. Мъжът оправда, че това е било „просто за забавление“. Според прокурора обаче той е бил наясно, че сводничката ще приложи на практика това, което той определя като несериозно изказване.

Педофилската мрежа е била разкрита при международно разследване. Жената вече е получила дългогодишна присъда затвор и четири деца са спасени от мрежата ѝ. Австриецът беше арестуван през 2023 г. и в момента е в ареста. Според защитника му Андреас Маухарт по онова време той „е намирал това по-скоро за компютърна игра“ и не е знаел, „че това е реалност на друго място“. Клиентът му е направил самопризнания и ходи на терапия.

„Сега мога да кажа, че мога да бъда отвратителен [човек]“, заяви самият обвиняем, като каза, че е осъзнал „на какво са подложени децата“. В същото време той твърди, че не е бил сериозен за извършването на изнасилването. Жената на Филипините му е изпратила видеозаписа на изнасилването, без да бъде помолена. „Написах това, но никога не съм искал то да бъде направено“, твърди той за учудване на прокурора, защото в този случай, видеозаписите са били изпратени на обвиняемия насила. „Как можахте да повярвате, че това е измислица?“, каза прокурора.

Размера на наказанието е от една до десет години, а присъдата на австриеца е четири години затвор. Защитата и прокуратурата не направиха закюлчително изявление, така че присъдата не е окончателна.

Делото за сексуално посегателство върху филипински деца не е единственото, което се разглежда от регионалния съд в Рид към момента. От края на януари един офис мениджър, за когото също се твърди, че е използвал служебен компютър за своите престъпления, се намира в ареста в очакване на съдебен процес. През ноември миналата година 37-годишен мъж от Велс беше осъден на 15 години затвор и изпратен в съдебно-терапевтичен център. Твърди се, че той е посегнал на четири момичета в Горна Австрия, от 2017 г. насам бил събрал хиляди снимки на малтретиране на деца и е поръчал и гледал на живо на видеочатове със сексуално съдържание от Югоизточна Азия.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АПА)