събота, 20 април, 2024 година.

След кратко посещение в Париж в края на февруари федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер утре отново пътува до френската столица, където ще бъде приет от френския президент Еманюел Макрон, предаде австрийската агенция АПА. Според Федералното канцлерство двустранната работна среща ще бъде посветена на геополитическата ситуация и актуалните въпроси преди срещата на върха на ЕС в средата на април.

Освен войната в Газа Нехамер и Макрон ще обсъдят и войната в Украйна, след като между Австрия и Франция няма ясно споразумение за това как да се действа в конфликта.

По време на срещата, посветена на подкрепа за Украйна, която се проведе в края на февруари, Макрон обяви, че страната му вече не изключва разполагането на сухопътни войски в нападнатата държава. Въпреки че френският президент призна, че не е имало споразумение по този въпрос, той веднага беше критикуван за коментарите си от почти всички страни, участващи в конференцията.

Изявлението е „обратното“ на това, което всъщност е необходимо, а именно „дипломатическа перспектива“, заяви австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг и определи изказването му като „повече от излишно и ненужно“.

По други въпроси вероятно ще има по-силен консенсус, особено що се отнася до посоката на развитие на ЕС. Предстоящата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 17 и 18 април ще бъде посветена на стратегическия дневен ред, т.е. политическите цели и приоритети за следващите пет години.

Дневният ред трябва да бъде приет през юни. Преди това ще се проведат консултации във Вилнюс, Букурещ, Варшава и Виена, се посочва на сайта на Европейския съвет. Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който ръководи процеса, също трябва да посети Австрия.

По време на посещението си в Париж Нехамер ще се съсредоточи и върху въпросите на икономическата политика. Франция е важен пазар за Австрия, а над 460 австрийски предприятия са във Франция.