сряда, 21 февруари, 2024 година.

Австрийският министър на труда и икономиката Мартин Кохер заяви, че иска преди края на този законодателен период да намери решение за избягалите от Украйна, за да останат на пазара на труда след изтичането на наредбата за разселените лица през март 2025 г., предаде австрийската агенция АПА.

Той заяви днес в Линц, че за него „е много важно“ да приключи този процес преди изборите за Национален съвет (долната камара на австрийския парламент), за да „даде сигурност при изготвянето на планове както от страна на украинците, така и на компаниите“.

Това би могло да стане чрез документ, който ще позволи на украински служители и техните семейства да живеят постоянно в Австрия, а от 21 април австрийският пазар на труда е свободно достъпен за разселените украинци.

Към декември 2023 г. 17 235 от приблизително 48 000 души в трудоспособна възраст, които са избягали в Австрия, са наети на работа. От тях 11 794 са жени. Средният процент на заетост е 37,9%, а провинция Горна Австрия е доста над този показател с 61,3%.

Държавният съветник по социалните въпроси Волфганг Хатмансдорфер обясни това с взаимодействието между предложенията и задълженията по отношение на интеграция. В допълнение към началните курсове по немски език за украинци са създадени и специални трудови борси.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и австрийската новинарска агенция АПА)