вторник, 16 юли, 2024 година.

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг се обяви против бойкот срещу унгарското председателство на ЕС в знак на протест срещу своеволните действия на премиера Виктор Орбан, предаде австрийската агенция АПА.

„Смятам, че ще трябва да си сътрудничим професионално“, каза днес Шаленберг. „Не ми е известно защо трябваше вчера да се бойкотира срещата“, коментира министърът по повод отменена среща на представители от няколко страни от ЕС, която трябваше да бъде председателствана от Унгария.

В същото време той разкритикува пътуванията на Орбан, сред които и това в санцкионираната от ЕС Русия.

„Той не говори от името на Европейския съюз. Няма мандат, никой не му е поставил такава задача“, подчерта Шаленберг. От името на ЕС би могъл да говори Жозеп Борел, не Орбан, добави той. Унгарският премиер е предприел пътуването „на собствени разноски, които засягат единствено Унгария и никого другиго“. Орбан ще трябва да „даде обяснение“ за пътуването си без мандат от ЕС, подчерта министърът. „Трябва да определим ясни граници, но също така не бива да преувеличаваме“.

В понеделник изявление направи и вицеканцлерът и лидер на „Зелените“ Вернер Коглер в радиопредаването „Митагсжурнал“. Той каза, че може да защити идеята да отнеме председателството на Съвета от Унгария, но заяви, че „не мисля, че това би допринесло много. Вероятно би имало смисъл, но трябва да се организира по-добре и по-строго за в бъдеще“, каза той, визирайки сложната процедура, която би била необходима за предприемането на подобна стъпка.

Въпреки че критикува Орбан, Шаленберг се изказа в подкрепа на връщането на Путин на масата за преговори. По този въпрос той вижда ролята на Индия, чийто премиер Нарендра Моди направи днес посещение във Виена. Индия „е важен глас на Глобалния юг, който се чува и в Москва“. По думите му страната е свързана не само с Русия, но поддържа „необичайно партньорство и със САЩ“, щом става въпрос за стабилизирането на Индо-тихоокеанския регион. ЕС също сключи споразумение за свободна търговия с Индия. Шаленберг отхвърли твърденията, че при визитата на Моди става дума само за икономически въпроси.

„Това е политическо посещение“, заяви той. Министърът каза също, че заради визитата на Моди е отказал поканата за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Нарендра Моди е първият индийски лидер от 40 години насам, който посещава Австрия.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АПА)