понеделник, 15 април, 2024 година.

Постоянният представител на Австрия в НАТО Юрген Майндъл представи днес доклада си по случай 75-ата годишнина от основаването на военния съюз, предаде австрийската агенция АПА.

„НАТО несъмнено е история на успеха“, заяви Майндъл пред в. „Фурхе“.

„НАТО, като военен и отбранителен съюз на цяла Европа, е важна част от европейското единство“, добави той и подчерта, че дори да не става въпрос за присъединяване на Австрия към НАТО, той не вижда „алтернатива“ за международните партньорства за Австрия.

Майндъл каза, че би искал „да обсъдим сериозно възможностите за политиката ни в областта на сигурността“. В други държави това вече беше постигнато, заяви той, визирайки новоприсъединилите се към НАТО Финландия и Швеция.

„Задачата ни е да съберем подходящи ресурси за сигурност и отбрана и да сключим международни партньорства в съответствие с интересите на нашата политика за сигурност. Не виждам алтернатива на това, включително модернизиране и по-добро финансиране на австрийските въоръжени сили“, заяви австрийският представител в НАТО.

Майндъл чака „с интерес“ изготвянето на нова стратегия за сигурност на Австрия. „НАТО също чака това, защото има голям интерес към австрийската позиция“, каза той.

„НАТО знае, че не обсъждаме присъединяване към съюза и не ни притиска“, заяви той. На Австрия не се гледа като на „паразит“, а се смята за „ценен партньор“, заяви Майндъл, имайки предвид интензивното участие на австрийските въоръжени сили в различни мисии, ръководени от НАТО.

Австрия, Ирландия, Кипър и Малта са единствените членове на Европейския съюз, които не членуват в НАТО. Австрия поддържа официални отношения с НАТО от 1995 г., когато се присъединява към програмата „Партньорство за мир“ (бел. ред.)

Дипломатът призна, че ролята на Австрия като партньор на северноатлантическия алианс „естествено се е променила“ поради „загубата“ на Швеция и Финландия. Двете северни държави, които доскоро не членуваха в съюза, наистина бяха „много силен партньор на страната на неутралните държави членки на ЕС“, заяви австрийският представител.

„В бъдеще ще трябва да решим още по-конкретно как останалите страни от неутрална Европа – Австрия, Швейцария, Ирландия и Малта, ще си сътрудничим с НАТО“, подчерта той.

Майндъл изтъкна, че Австрия „е ангажирана с две ключови задачи в НАТО. Това са предотвратяването и преодоляването на кризи, както и съвместната сигурност. Областите, в които не си сътрудничим, са отбрана и възпиране“, обясни той. Възможности за партньорство имаме например в областта на „киберустойчивостта“, тоест защитата от хакерски атаки. „Несъгласие“ между НАТО и Австрия има обаче по въпроса за ядрени оръжия.

„НАТО определя себе си като съюз с ядрени оръжия, ние се борим за зони без ядрени оръжия“, заяви постоянният представител.

Майндъл не изрази предпочитания по отношение на преговорите за бъдещия генерален секретар на алианса. Оттеглящият се от поста си ръководител на НАТО Йенс Столтенберг оставя „големи дупки за запълване“.

С него имахме „късмет, защото съчетава няколко неща, които са необходими за тази позиция“. Той е „много сериозен, много спокоен и много хармоничен генерален секретар“ и може да се „разбира добре с всички“. Столтенберг държеше алианса единен дори в много трудни времена, припомни Майндъл, визирайки заплахите, отправени от бившия американски президент Доналд Тръмп към партньорите от НАТО.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и АПА)