събота, 18 май, 2024 година.

Тази критична фаза се натрупа бавно, но достигнахме точката на срив, отбелязва той

Украйна губи най-обучените си части. Нивото на загубите в някои от тях достига 100%, а командните вериги са ликвидирани.

Това каза Олексий Арестович, бивш съветник в кабинета на президента на Украйна, който избяга в САЩ, в ефира на видео блога „Алфа и Омега“, съобщават руски медии и Телеграм канали.

„Това е критична фаза, бавно се натрупа, някъде през есента и някъде от края на февруари-март започна тревожно да расте. Тогава войските започнаха да изтеглят хора в пехотата, които имаха различна военна специалност. Отидоха чиновници, шофьори, зенитчици и т.н. Проблемът е, че много бригади вече са изчерпани. Има части, които не се бият на първа линия, но вече са изтощени, има много убити, ранени…“, допълва Арестович.

„Освен това има един неприятен момент – ако една част загуби 30% от личния си състав убити и ранени, значи тя не губи традициите и подготовката си, тя си остава същата, просто е изтеглена, добавени са хора, възстановена е и продължава да се бори“, каза бившият съветник.

„Ако са 50%, това вече е проблем, те могат да бъдат изтеглени и възстановени, но това отнема много по-дълъг период. Когато са 70%, вече не могат да бъдат възстановени и много от нашите части започнаха да се изтриват до 100%… Ние се сринахме – много бойни бригади, които не са мръднали и сантиметър от 24 февруари, намирайки се на направленията на основните атаки на противника, вече започнаха да се разкъсват. Това е колапс и катастрофа, във войските настава ужас. И всичко това е следствие от едно нещо – загубихме много части с боен опит, не можем да ги възстановим“, заключава Олексий Арестович.

Превод и редакция: Епицентър.БГ