понеделник, 20 май, 2024 година.

Европейската банка за възстановяване и развитие и Американската агенция за международно развитие подписаха меморандум за разбирателство за развиване на Транскаспийския международен транспортен маршрут, известен също като Среден коридор, за по-нататъшно подобряване на свързаността между Азия и Европа през Южен Кавказ, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС.

Партньорството ще се съсредоточи върху разширяването на търговията, зелената енергия, инвестициите в нови отрасли, както и върху транспортната и цифровата инфраструктура в Армения, Азербайджан и Грузия. „Укрепването на Средния коридор ще създаде нови, трансформиращи икономически възможности в целия регион и ще осигури алтернативен транспортен маршрут на съществуващите търговски коридори“, се казва в изявление на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Други приоритети на сътрудничеството са насочени към разширяване на инвестициите във възможностите за енергия с нулеви въглеродни емисии и към ускоряване на реформите в политиката и управлението с цел борба с корупцията и разширяване на взаимодействието с гражданското общество.

Меморандумът за разбирателство беше подписан от Матео Патроне, вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие, отговарящ за банковото дело, и от Ерин Елизабет Макий, помощник-администратор в Бюрото за Европа и Евразия на Американската агенция за международно развитие по време на годишната среща и бизнес форума на Европейската банка за възстановяване и развитие, които се провеждат в Армения.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и АРМЕНПРЕС)