сряда, 21 февруари, 2024 година.

Асоциацията за защита на товарния транспорт в Испания оттегля подкрепата си за протестите на фермерите и прекратява безсрочната стачка, която обяви в събота. Все още не са ясни причините за отказа, но според председателя ѝ Мануел Ернандес те ще бъдат съобщени по-късно днес.

Подкрепата за стачкуващите фермери бе оттеглена късно вечерта в понеделник, а „съответните изявления и обяснения“ за това се очакват в следващите часове. Припомням, че Асоциацията за защита на товарния транспорт е същата, която през 2022 година организира 20-дневна стачка и предизвика недостиг на хранителни продукти в магазините.

Фермерските протести блокираха магистрали в 6 региона в Испания

Заради първоначалната подкрепа имаше разцепление сред шофьорите на камиони, някои от които недоволстваха срещу огромните загуби за сектора. Въпреки загубата на съмишленици в осмия ден на протести земеделските производители и животновъдите продължават с пътните блокади в различни автономни региони. Вече има колона от трактори и друга техника на входовете на Барселона, ще се отцепи достъпа и до пристанището в Тарагона. Спряно е движението и на пътищата към Севиля и Гренада в Андалусия.

Основният лозунг е срещу „нелоялната конкуренция от продукти, които не отговарят на европейските стандарти“ и в защита на необходимостта от реципрочност в търговските отношения. Според производителите разходите им са се увеличи с 41% през последните три години, а според правителството, което цитира данни на Евростат цените, които фермерите получават директно за своите продукти са нараснали за същия период в страната с 52,35%.