събота, 2 март, 2024 година.

Албанският Национален музей на фотографията „Маруби“ в партньорство с училище „Ндре Мьеда“ проведе петото издание на „Какво се крие в града“ с фокус върху емблематичния квартал Паруца в Шкодра, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Изложените произведения на изкуството, включително снимки и интервюта, бяха насочени главно към изгубеното наследство. Това наследство беше представено чрез проследяване на събития, личности, емблематични сгради, традиции, занаятчии от квартала, в който живеят учениците, и предадено чрез спомените на родители, баби и дядовци, вплетени в мозайка от истории, свързани с градската памет.

Програмата „Какво се крие в града“ е инициатива на музея „Маруби“ и е разработена от Теа Чуни, ръководител на сектор „Комуникация и популяризация“, с подкрепата на Местната служба за образование в Шкодра и с участието на училища от града.

Музеят „Маруби“ благодари на участниците, преподавателите и интервюираните за следобеда, изпълнен с безброй любопитни факти и истории за един от най-старите квартали на града.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)