четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството.

Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат още по-висок резултат.

Една от водещите теми в дневния ред на Партията на свободата е проблемът с миграцията. Генералният секретар на партията Кристиан Хафенекер поиска днес от управляващите консерватори и Зелени да номинират в новия състав на Европейската комисия комисар за „ремиграцията“, т.е. за изгонване от ЕС на имигрантите от Африка и Азия, които не успяват да се интегрират в Европа.

Франс прес припомня, че Партията на свободата е създадена през 50-те години на миналия век от бивши нацисти. Дори да спечели изборите през септември, тя няма да има достатъчно гласове, за да управлява сама, а намирането на коалиционни партньори може да се окаже трудна задача.