понеделник, 17 юни, 2024 година.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) призова днес за назначаване на еврокомисар по въпросите на „ремиграцията“, след като за първи път спечели първото място на избори в страната за Европейски парламент, предаде Франс прес.

„Това, което забелязах през последните няколко седмици по време на кампанията, е, че преди всичко се нуждаем от разумна миграционна политика, че има нужда от ремиграция“, заяви на пресконференция генералният секретар на АПС Кристиан Хафенекер.

„Нуждаем се от еврокомисар по ремиграцията“, добави той.

АПС, която в миналото три пъти е участвала в правителство със социалдемократите и консерваторите, твърди, че спорното понятие „ремиграция“ е нейна идея.

Неприложима при сегашното законодателство, „ремиграцията“ цели масово експулсиране на чужденци и задължение за асимилация за натурализираните, отбелязва АФП.

Именно през ноември миналата година радикалният лидер на АПС Херберт Кикъл за първи път заявява открито, че иска да лиши австрийците от чужд произход от гражданство и да експулсира тези, „които систематично отказват да се интегрират“.

В съседна Германия среща по тази тема по същото време с членове на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) провокира масови демонстрации.

АПС, основана от бивши нацисти, зае първо място на европейските избори в неделя с 25,4 процента от гласовете, постигайки безпрецедентна победа на избори в Австрия.

Затова тя иска да може да избере новия еврокомисар, когото Австрия ще изпрати в Брюксел в скоро време. Това обаче е прерогатив на правителството, съставено от коалиция между консерваторите, които заеха второ място (24,5 процента), и „Зелените“.

АПС, която е фаворит за предстоящите в Австрия парламентарни избори, насрочени за края на септември, намира място в Европейския парламент в групата на „Идентичност и демокрация“ (ИД), заедно с френската партия „Национален сбор“, посочва АФП.

Неотдавна „Идентичност и демокрация“ изключи АзГ от редиците си след редица скандали.