петък, 24 май, 2024 година.

Бъдещата дясна управляваща коалиция в Нидерландия възнамерява да премести нидерландското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим, предаде ДПА.

Коалиционното споразумение, което десният популист Герт Вилдерс представи днес в Хага заедно с три други десни партии, предвижда да бъде определена дата за подобна стъпка. Решението трябва да вземе предвид дипломатическите интереси и възможното бъдещо уреждане на Близкоизточния конфликт, се казва в споразумението.

Преместването на посолства в Йерусалим е спорна стъпка в международен план заради спорния статут на Източен Йерусалим, който беше анексиран преди няколко десетилетия от Израел.

Израел има претенции към цял Йерусалим, като своя неделима столица, докато палестинците искат Източен Йерусалим да стане столица на бъдещата им държава. В коалиционното споразумение на десните партии в Нидерландия се посочва, че въпросът за статута на града трябва да бъде решен по време на бъдещи мирни преговори между Израел и палестинците.

САЩ преместиха посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим през май 2018 г. след решение на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Радикалният популист Вилдерс за първи път пое инициативата за преместване на нидерландското посолство в Йерусалим през 2022 г., но се провали, защото не получи достатъчно подкрепа в парламента. Вилдерс и неговата антиислямска партия спечелиха парламентарните избори в Нидерландия с неочаквано голяма преднина, посочва ДПА.