сряда, 21 февруари, 2024 година.

Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула Втори обсъдиха на среща в Белия дом очакваната израелска сухопътна офанзива в южната част от ивицата Газа и заплахата от хуманитарна катастрофа за цивилните палестинци. Междувременно продължават международните усилия за постигане на примирие.

Очаква се високопоставени служители от САЩ, Египет, Израел и Катар да се срещнат в Кайро, за да работят по трифазна рамка, която ще доведе до освобождаване на заложници и постигане на продължителна пауза, казаха източници, запознати с въпроса. След срещата си във Вашингтон с краля на Йордания Абдула Втори американският президент Джо Байдън отново призова Израел да пази цивилните в Рафах.

„Съединените щати работим по сделка за размяна на заложници между Израел и „Хамас“, която ще осигури незабавен и продължителен период на спокойствие в Газа за поне шест седмици. Това ще ни даде време да изградим нещо по-трайно“, заяви Байдън.

Редица страни изразиха безпокойство от израелските операции в град Рафах

От своя страна Абдула Втори изтъкна, че „е необходимо незабавно трайно прекратяване на огъня“.

„Не можем да стоим и да гледаме как това продължава. Нуждаем се от трайно прекратяване на огъня сега. Тази война трябва да приключи! Спешно трябва да работим за осигуряване на постоянни доставки на помощ за Газа по всички възможни начини през всички възможни точки“, коментира кралят на Йордания.

Висши служители на ООН, както и ключови съюзници, засилиха призивите към Израел да се въздържа от нападение срещу южния град Рафах. Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза, че една пълноценна военна операция би била ужасяваща, като се има предвид, че около милион и половина жители на Газа се укриват в района. Британският външен министър лорд Камерън призова Израел „да спре и да помисли сериозно“, преди да предприеме по-нататъшни действия в града, като подчерта, че хората няма къде да избягат.

„Хамас“ предупреди, че израелска атака срещу Рафах „ще взриви“ преговорите за заложниците

Върховният комисар на ЕС за външната политика Жозеп Борел дори призова съюзниците на Израел да спрат продажбите на оръжия за страната. Израел твърди, че Рафах е последната крепост за бойците на „Хамас“ и ключ към освобождаването на останалите заложници в Газа и призова хуманитарните агенции да си сътрудничат в усилията му за евакуация на цивилни от зоните на конфликт.

В Рафах бяха освободени двама израелски заложници