неделя, 21 юли, 2024 година.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна снощи с лидерите на най-голямата американска федерация на профсъюзите в опит да засили подкрепата за кандидатурата му за втори мандат на изборите на 5 ноември в контекста на зачестяващите призиви да се оттегли от надпреварата с Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

„Мисля за вас като за свой вътрешен съюз (по подобие на) НАТО – не е шега“, каза 81-годишният Байдън пред Управителния съвет на профсъюзното обединение под името Американска федерация на труда и Конгрес на индустриалните организации (АФТ-КИО – American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations, AFL-CIO) във Вашингтон.

Той изтъкна силата на синдикатите и им припомни дългогодишната подкрепа, която им е оказвал. „Казах, че ще бъда най-профсъюзният президент в американската история. Ами – познайте какво. Аз съм!“, заяви Байдън.

С тази среща той продължи предизборната си кампания. 81-годишният държавен глава полага усилия през последните две седмици, за да да предотврати отдръпването от кампанията му на дарители, партньори, както и на конгресмени от партията му, които изпитват безпокойство заради неубедителното му според мнозина представяне в първите телевизионни дебати с претендента на републиканците Доналд Тръмп на 27 юни, посочи Ройтерс.

Бйдън отговори на въпроси на профсъюзните лидери и обсъди „общата им отдаденост на победата над Доналд Тръмп този ноември“. Гласовете на синдикатите бяха от решаващо значение за успеха на настоящия президент на САЩ на предишните избори – през 2020 г., в някои от щатите като Мичиган, Пенсилвания и Невада.

В същото време представителите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ остават дълбоко разделени по въпроса за шансовете на настоящия президент за втори мандат в Белия дом, посочва Ройтерс.

Представителката на партията на Байдън – Нанси Пелоси, която е бивш председател на Камарата на представителите, каза по телевизионния канал Ем Ес Ен Би Си днес, че президентът „сам трябва да реши“ дали да остане в надпреварата с Тръмп. Тя призова колегите си от Капитолия да изчакат, докато мине срещата на държавния глава с лидерите на страните членки на НАТО във Вашингтон тази седмица. В американската столица тече срещата на върха на алианса, която отбелязва 75-ата годишнина от създаването му.

Конгресменът Мики Шерил от щата Ню Джърси стана вчера седмият демократ от Камарата на представителите, който публично призова Байдън да се откаже от надпреварата с Тръмп.

Тези, които публично оттеглиха подкрепата си за Байдън, обаче остават малък процент от представящите Демократическата партия 213 депутати в долната камара на американския парламент, а ръководството на партията продължава да подкрепя публично Байдън.

Никой от членовете на горната камара – Сената не е казал публично, че Байдън трябва да се оттегли, макар и сенаторът Майкъл Бенет от щата Колорадо да заяви вчера, че не вярва Байдън да победи Тръмп.

След срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която завършва утре, Байдън планира предизборна обиколка в два от щатите, в които е изправен пред сериозната конкуренция на Тръмп – Мичиган и Невада.