неделя, 21 юли, 2024 година.

Предупреждения за опасно горещо време, горски пожари, топене на настилки в градовете – силната гореща вълна повиши температурите в части от Централна и Южна Европа до 40 градуса по Целзий на някои места, съобщи Асошиейтед прес.

От Италия до Румъния властите предупреждават хората да бъдат внимателни, да шофират внимателно, ако отиват на почивка, да пият много вода и да избягват да излизат през най-горещите часове на деня.

Горещите условия се влошават от влажността и могат да засегнат и здрави хора, и хора със здравословни проблеми, предупредиха италианските власти. Подобни предупреждения бяха издадени в съседна Хърватия. Основният туристически курорт на Хърватия, град Дубровник в южната част на Адриатическо море, регистрира 28 градуса по Целзий на разсъмване, с което даде сигнал, че няма да има облекчение, когато слънцето залезе.

Тази седмица беше съобщено за горски пожари в Албания, близо до границата с Гърция, както и в Босна и Италия. Няколко пожара бушуваха в четвъртък в района на южен Коринт в Гърция и на остров Лесбос в източно Егейско море. В четвъртък бяха издадени предупреждения за района около столицата Атина и други части на централна Гърция, с подобно предупреждение за североизточната част на страната в петък.

Гръцките власти заявиха, че това лято страната е изправена пред най-висок риск от горски пожари от две десетилетия след мека, почти бездъждовна зима и пролет, оставили растителността много суха. Метеоролозите заявиха, че температурите са дори по-високи от официално съобщените в големите градове, където нагорещеният бетон излъчва топлина над земята и асфалтът омеква под краката.

„Беше невъзможно да се диша вчера“, каза Антонела Спиканович от черногорската столица Подгорица, където температурите достигнаха 39 градуса по Целзий в сряда. Градът изглеждаше изоставен, след като много от жителите му останаха на закрито или се отправиха към брега на Адриатическо море или към планините. „Прекарвам дните си в апартамента, под климатика“, казва Джордже Станишич, електроинженер, също от Подгорица. „Навън е ад“, добави той.

Мендим Ругова, метеоролог от съседно Косово, заяви, че температурите в страната са се повишили средно с 2,5 градуса от 80-те години на миналия век. Той каза, че настоящата гореща вълна може да продължи до края на юли. „В региона можеха да се видят температури над 40 градуса по Целзий в части от Албания, Северна Македония, в Гърция, а също и в части от Сърбия“, каза той.

В румънската столица Букурещ уличните термометри показваха 42 градуса във вторник и сряда, въпреки че официалните измервания бяха с няколко градуса по-ниски.

Съседна Сърбия отчете рекордни температури досега това лято, с температури от 35 градуса по Целзий в четвъртък сутринта в северната част на страната. В столицата Белград лекарите съобщиха, че лекуват хора, които са припаднали, чувстват се замаяни или се оплакват от главоболие поради жегата.

Сръбските власти заявиха, че използването на климатик е довело до огромна консумация на енергия, подобна на нивата, които обикновено се наблюдават през зимата, когато много хора в балканската страна използват електричество за отопление. По време на предишна гореща вълна миналия месец Черна гора, Босна, Хърватия и Албания се сблъскаха с голямо прекъсване на електрозахранването на фона на претоварване и срив на регионална разпределителна линия.

По-рано този месец мощна буря помете региона след дни на горещина и уби двама души, нанесе щети на къщи, събори дървета и наводни улици. Експерти твърдят, че предизвиканото от човека изменение на климата е довело до необичайни промени във времето, все по-непредсказуеми бури и горещи вълни.